De Ingensche Waarden (DIW)
De Ingensche Waarden BV is gevestigd aan de Rijnbandijk in de gemeente Buren in de Ingensche Waard. De Ingensche Waarden BV houdt zich naast de zandwinning bezig met duurzame natuurontwikkeling door het herinrichten van voormalige zandwinlocaties. Het bedrijf gebruikt bodemmateriaal, zoals baggerspecie, om deze locaties om te vormen tot natuurgebieden die passen bij het rivierenlandschap. Daarnaast wordt onderzocht hoe baggerspecie kan worden verwerkt in de circulaire economie, waarbij stoffen zoals plastic en metalen worden verwijderd voor hergebruik.
Het bedrijf wordt gezien als een aandachtbedrijf vanwege de problematiek rondom de verwerking van PFAS in baggerspecie, die sinds 2019 de bedrijfsvoering bemoeilijkt. Deze milieuproblemen, in combinatie met financiële uitdagingen, zorgen ervoor dat de overheid extra toezicht houdt op het bedrijf om te voorkomen dat de stortplaats onbeheerd achterblijft en om de nazorg te waarborgen.
Het bevoegd gezag is de Provincie Gelderland, in samenwerking met Rijkswaterstaat en andere vergunningverlenende instanties zoals het Waterschap.
Heeft u vragen over dit dossier?
Neem per e-mail contact met ons op als u vragen heeft over het DIW dossier.
Milieu-impact
De hoofdactiviteit van De Ingensche Waarden BV, het storten van baggerspecie, heeft een directe impact op het milieu. Door het gebruik van baggerspecie om de zandwinput te verondiepen en her in te richten tot een natuurgebied, draagt het bedrijf bij aan de ontwikkeling van natuur in het rivierenlandschap. Echter, door de aanwezigheid van PFAS in baggerspecie, zijn er potentiële risico’s voor de kwaliteit van het water en de bodem. Daarnaast kunnen de werkzaamheden rondom de stort en verondieping leiden tot verstoring van de omgeving door onder andere geluidsoverlast en mogelijke emissies tijdens transporten van bodemmateriaal.
Een belangrijk probleem dat is ontstaan, is het tijdelijk stilleggen van de stortactiviteiten vanwege de nieuwe normeringen rondom PFAS. Dit heeft geleid tot financiële problemen bij het bedrijf en verhoogde maatschappelijke zorgen in de omgeving. Daarnaast heeft het bedrijf in het verleden moeite gehad met het betalen van de verplichte afdrachten aan het Nazorgfonds, wat essentieel is om toekomstige milieuzorg te waarborgen. Er zijn nog geen ernstige milieu-incidenten gerapporteerd, maar de complexiteit van het project en de betrokkenheid van diverse partijen maken het tot een dossier onder verhoogd toezicht.
Rol van ODRA
ODRA houdt toezicht op de naleving van de milieuwetgeving en zorgt ervoor dat De Ingensche Waarden BV zich houdt aan de vergunningsvoorwaarden, zoals vastgelegd in de omgevingsvergunning en de natuurvergunning. Dit betekent dat ODRA verantwoordelijk is voor het monitoren van de stortactiviteiten en de milieu-impact, zoals de stort van baggerspecie en het voorkomen van verontreiniging van het grondwater. ODRA werkt samen met andere overheidsinstanties om het naleven van wet- en regelgeving te waarborgen.
De vergunning voor de zandwinput en de stortplaats is oorspronkelijk afgegeven in de jaren ’70 en nadien diverse keren aangepast. De omgevingsvergunning van De Ingensche Waarden is niet actueel en zou moeten worden geactualiseerd. De natuurvergunning was geldig voor 10 jaar. De verlenging is niet op tijd aangevraagd. Het verlenen van een nieuwe vergunning ligt momenteel stil vanwege de PFAS-problematiek.
Momenteel vindt er verscherpt administratief toezicht plaats vanwege de stilgelegde stortactiviteiten en de problematiek rondom PFAS. ODRA heeft ervoor gezorgd dat de naleving van de verplichtingen ten aanzien van het Nazorgfonds wordt opgevolgd. Er is nauw toezicht op de stortingen die nog wel plaatsvinden, ondanks dat de meeste activiteiten tijdelijk stilliggen.
ODRA voert zowel administratieve controles uit (zoals het monitoren van de stortactiviteiten en de bijbehorende rapportages) als fysieke controles op locatie. Deze controles zijn gericht op het milieu, bijvoorbeeld of de stortactiviteiten conform de vergunningen plaatsvinden, of er wordt voldaan aan de eisen voor bodembescherming, en of de stortplaats goed wordt beheerd om vervuiling te voorkomen.
Vergunningen en vergunningenproces
De Ingensche Waarden BV beschikt over een omgevingsvergunning voor het storten van verontreinigde baggerspecie in de voormalige zandwinput. Er zijn daarnaast ook vergunningen verleend in het kader van de Waterwet en de Natuurbeschermingswet, met name voor het effect van de activiteiten op de waterkwaliteit en de omringende natuur.
De omgevingsvergunningen zijn grotendeels verstrekt vóór de PFAS-problematiek in 2019. Door de veranderende regelgeving rondom PFAS is het storten van baggerspecie tijdelijk stopgezet. De vergunningen zijn nu in afwachting van een actualisatie, gezien de veranderde omstandigheden. In het verleden verliep de procedure zonder grote problemen, maar de komst van nieuwe milieunormen heeft voor vertraging gezorgd in de afwikkeling van nieuwe vergunningen.
Betrokken partijen
ODRA – toezicht en handhaving
Zienswijze indienen
U kunt de tot en met 16 oktober uw reactie achterlaten via:
Vergeet niet het OLO-nummer: 4302715 te vermelden.
De zienswijzen op de
ontwerpvergunning zijn verwerkt in een
definitieve omgevingsvergunning. De
verleende omgevingsvergunning ligt
vanaf 15 juli 2020 ter inzage. Tot 6
weken na 15 juli kan door
belanghebbenden beroep worden
ingesteld.
Veelgestelde vragen
rhoncus consequat. Phasellus sodales condimentum aliquet. Curabitur nisi dui, tempus eu dictum non, dapibus dapibus augue. Ut consectetur dictum nibh, nec fermentum diam congue ut. In sagittis mattis rutrum. Vivamus sit amet orci gravida, fermentum lectus vitae, iaculis augue. Vestibulum vulputate interdum convallis. Nullam eleifend orci sed lacus maximus, vel convallis urna mollis. Ut felis purus, iaculis et elementum et, hendrerit sed felis. Etiam scelerisque
rhoncus consequat. Phasellus sodales condimentum aliquet. Curabitur nisi dui, tempus eu dictum non, dapibus dapibus augue. Ut consectetur dictum nibh, nec fermentum diam congue ut. In sagittis mattis rutrum. Vivamus sit amet orci gravida, fermentum lectus vitae, iaculis augue. Vestibulum vulputate interdum convallis. Nullam eleifend orci sed lacus maximus, vel convallis urna mollis. Ut felis purus, iaculis et elementum et, hendrerit sed felis. Etiam scelerisque