Nijmeegsche IJzergieterij B.V.
Nijmeegsche IJzergieterij B.V. (verder te noemen NIJG) is gevestigd op het industrieterrein Nijmegen West Weurt. NIJG is een ijzergieterij, zij produceren en verwerken ijzer. Ze smelten ijzer en verwerken het tot verschillende eindproducten. NIJG overschrijdt de emissienormen voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK). Er zijn overtredingen vastgesteld, waardoor een handhavingstraject is gestart. De provincie Gelderland is het bevoegd gezag voor vergunningverlening, toezicht en handhaving.
De Omgevingsdiensten Regio Arnhem (ODRA) en Regio Nijmegen (ODRN) voeren deze taken uit. Waarbij ODRN verantwoordelijk is voor de vergunning en ODRA voor toezicht en handhaving.
Heeft u vragen over dit dossier?
Neem per e-mail contact op over het NIJG dossier.
Milieu-impact
De uitstoot van schadelijke stoffen, zoals PAK’s en benzeen, kan een negatieve invloed hebben op het milieu en de directe omgeving. Er is ook sprake van geurhinder door de activiteiten van het bedrijf.
De provincie heeft in oktober 2021 besloten een last onder dwangsom (LOD) op te leggen omdat het bedrijf niet voldoet aan de emissiegrenswaarde voor PAK. Tijdens luchtmetingen van 23 september en 26 oktober 2021 hebben toezichthouders van de meetdienst van Omgevingsdienst Regio Arnhem overtredingen geconstateerd van de geldende emissienorm voor Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s).
Door het bedrijf is beroep aangetekend tegen het besluit voor het opleggen van de dwangsom. De rechtbank heeft op 6 februari 2024 uitspraak gedaan in de beroepszaak tegen de opgelegde LOD. Hierbij is de provincie volledig in het gelijk gesteld.
Na meerdere verzoeken van NIJG is de termijn voor de LOD verlengd tot 31 mei 2024. NIJG heeft op 29 mei 2024 gemotiveerd verzocht om (primair) de last onder dwangsom in te trekken of (subsidiair) de begunstigingstermijn opnieuw te verlengen.
Het verzoek om intrekking van de LOD is op 30 mei 2024 afgewezen, omdat er geen definitief zicht op legalisatie is. De LOD blijft gewoon van kracht als stok achter de deur voor het geval er door NIJG niet voldaan wordt aan het maatwerkbesluit. Ook op het maatwerkbesluit kan handhavend worden opgetreden.
Rol van ODRA
ODRA voert toezicht en handhaving uit in opdracht van de provincie Gelderland. Ze voert metingen uit van emissies, inclusief PAK’s en benzeen. Ook controleert ODRA de naleving van andere milieuvoorschriften. Controles worden volgens een vastgesteld tijdschema uitgevoerd en daarnaast wanneer er vermoedens zijn van overtredingen of klachten vanuit de omgeving.
Het bedrijf heeft vergunningen voor haar activiteiten, waaronder de emissie van PAK. Zie document Maatwerk besluit 1. 3. Overgangsrecht Omgevingswet en vergunningplicht.
De provincie en de Omgevingsdiensten voeren toezicht uit en stellen regels vast. Het bedrijf moet zorgen dat ze aan de vergunningsvoorschriften voldoen.
De vergunningen van NIJG zijn te vinden op de website van ODRN: Verleende vergunningen bevoegd gezag provincie Gelderland – Omgevingsdienst Regio Nijmegen (odregionijmegen.nl)
Informatie omwonenden
Omwonenden worden geïnformeerd via bijeenkomsten waar de situatie rondom de milieunormen van het bedrijf werd besproken. ODRA organiseert zelf geen bijeenkomsten, maar sluit op verzoek aan bij bijeenkomsten die door de gemeente Nijmegen over Nijmegen-West en Weurt worden gehouden.
Klachten worden geregistreerd en onderzocht door ODRA. Het bedrijf is verplicht maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.
Documenten
In het nieuws
Omstreden ijzergieterij wil verschonen, omwonenden zijn sceptisch: ‘Dit hadden ze ook tien jaar geleden kunnen doen, hè’ | De Gelderlander
IJzergieterij wil schadelijke uitstoot en stank verminderen, maar gaat het werken? | De Gelderlander
Het ‘groene ijzer’ van gieterij NIJG stinkt, ‘maar de metingen kloppen niet’| De Gelderlander
Opnieuw te veel uitstoot, nu bij ijzergieterij Nijmegen: ‘Dit lijken de inleidende schoten voor een veldslag’ | De Gelderlander
‘Dit lijkt een trend’, weer een bedrijf in Nijmegen-West dat te veel gif uitstoot | Omroep Gelderland
Betrokken partijen
ODRA – toezicht en handhaving