Spiraloh b.v.
Spiraloh B.V. richt zich op mestvergisting en covergisting. Het bedrijf verwerkt mest van veehouderijen in Noordwest-Veluwe, afval van slachterijen, zoals ongeboren mest, en co-producten.
Naast deze activiteiten exploiteert de eigenaar op dezelfde locatie ook Loonbedrijf Dekker B.V. Tot 2018 viel Spiraloh onder het bevoegd gezag van de gemeente Putten. Vanaf dat jaar is de provincie Gelderland bevoegd gezag. Op 8 juli 2024 is Spiraloh aangemerkt als aandachtbedrijf.
Dit komt door een complexe en langlopende vergunningprocedure op grond van de Wabo, diverse overtredingen op het gebied van milieu en bouwen, uitbreidingen en wijzigingen zonder omgevingsvergunning en een strijdig gebruik met het bestemmingsplan.
Daarnaast is er beroep ingesteld tegen de omgevingsvergunning fase 1 en de natuurvergunning. Omdat meerdere overheidsinstanties betrokken zijn, is een gecoördineerde aanpak noodzakelijk.
Heeft u vragen over dit dossier?
Neem per e-mail contact met ons op als u vragen heeft over het Spiraloh b.v. dossier.
Milieu-impact
De hoofdactiviteiten van Spiraloh B.V. hebben een aanzienlijke impact op het milieu en de omgeving, met name op het gebied van geur, luchtemissies (stikstof), verkeer en ruimtelijke ordening. Overtredingen zijn vastgesteld, waaronder uitbreidingen zonder vergunning en onvoldoende voorzieningen om emissies te beperken. Bovendien zijn er juridische procedures gaande tegen zowel de milieuvergunning als de natuurvergunning.
Vergunningverlening, toezicht en handhaving
De revisievergunning uit 2011 is nog steeds van kracht. De omgevingsvergunning fase 1 voor het onderdeel milieu is verleend, maar nog niet in werking getreden. Omgevingsvergunning fase 2 heeft betrekking op de onderdelen bouwen en ruimtelijke ordening en is nog in behandeling. Het vervolg is afhankelijk van de juridische ontwikkelingen. De rechtbank Gelderland behandelt momenteel het beroep tegen de natuurvergunning en de milieuvergunning fase 1. De uitspraak wordt begin april 2025 verwacht. Als de natuurvergunning wordt vernietigd, zal onderzocht worden wat ervoor nodig is om vergunningprocedure fase 2 af te ronden. ODRA voert controles uit en houdt toezicht op naleving van de vergunningvoorschriften en het ongedaan maken van de geconstateerde overtredingen. Daarnaast blijft afstemming met andere overheidsinstanties noodzakelijk om een gecoördineerde aanpak te garanderen.
Voor meer informatie: communicatie@odra.nl