Duurzaam ondernemen

Als bedrijf kunt u een belangrijke bijdrage leveren aan een beter milieu door duurzaam te ondernemen. Helemaal vrijblijvend is dat niet. In de Wet milieubeheer en de Omgevingswet staan regels voor bijvoorbeeld energiebesparing, waterbesparing, vervoermanagement en afvalpreventie. Wij controleren de naleving van deze wet.

Energiebesparing 

Volgens de Omgevingswet moeten bedrijven energiebesparende maatregelen treffen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Dit geldt voor zowel bedrijven als gebouwen. Dit betekent dat bedrijven actief moeten zoeken naar manieren om hun energieverbruik te verlagen en te verduurzamen. 

Lees meer over energie en energiebesparende maatregelen

Afvalpreventie 

Minder afval betekent een lagere milieubelasting en minder kosten voor de afvalverwerking. Produceert uw bedrijf meer dan 25 ton bedrijfsafval of 2,5 ton gevaarlijk afval per jaar? Dan bent u verplicht om, waar mogelijk, milieu­maatregelen te nemen om het afval te reduceren. 

Onderzoek naar Afvalpreventie 

Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor het verminderen van afval, kunt u een preventieonderzoek laten uitvoeren. Dit onderzoek richt zich op de processen en activiteiten van uw bedrijf, waarna er een preventieplan wordt opgesteld. Hierin staan de maatregelen die u kunt nemen om de afvalproductie te verlagen. U kunt een gespecialiseerd bedrijf inschakelen voor dit onderzoek. 

Meer informatie en wetgeving: 

Waterbesparing 

Water is een kostbare bron, en met de steeds vaker voorkomende droge periodes is het belangrijk om water te besparen. Verbruikt uw bedrijf meer dan 5.000 m³ water per jaar? Dan bent u verplicht om, waar mogelijk, milieumaatregelen te nemen die het waterverbruik verminderen. Voorbeelden hiervan zijn het implementeren van maatregelen zoals het niet automatisch verschonen van handdoeken in hotels, waardoor gasten zelf kunnen aangeven of ze hun handdoeken willen vervangen. 

Lees meer over water, afvalwater en grondwater op de website van IPLO.

Vervoermanagement 

Vervoermanagement houdt in dat bedrijven het verkeer en vervoer efficiënt organiseren om de milieueffecten van het verkeer te verkleinen. Dit betreft al het zakelijke verkeer van werknemers, bezoekers, zakelijke klanten en goederen. 

Verplichte Maatregelen en Eisen 

Als uw bedrijf meer dan 50 werknemers heeft, bent u verplicht maatregelen te nemen voor vervoermanagement. Dit kan bijvoorbeeld het aanbieden van fietsenstallingen en een fietsvergoeding voor werknemers zijn. Voor het vervoer van personen en goederen kunnen er aanvullende eisen gelden, zoals het inzetten van grotere vrachtwagens of het bundelen van kleinere vervoersstromen. 

Meer informatie en wetgeving: 

  • InfoMil: Vervoermanagement 

Werkgebonden Personenmobiliteit 

Als werkgever speelt u een grote rol in het verduurzamen van werkgebonden personenmobiliteit. U kunt dit bijvoorbeeld doen door medewerkers, waar mogelijk, thuis te laten werken, of door ze met openbaar vervoer, de fiets of een elektrische auto naar het werk te laten komen. In uw rapportage kunt u aangeven wie u kan adviseren om verder te verduurzamen. 

Verplichte Maatregelen en Eisen 

Als uw organisatie 100 of meer werknemers heeft, bent u verplicht om, vanaf 1 juli 2024, te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van uw werknemers. Dit valt onder de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit. 

Deze rapportage kan ingediend worden via het Klantportaal van RVO.

Meer Informatie en Wetgeving 

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit | RVO.nl 

Gerelateerd

Informatie- en onderzoeksplicht Energiebesparing

Volgens de Omgevingswet moeten bedrijven energiebesparende maatregelen treffen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Daarnaast geldt er een informatieplicht en een onderzoeksplicht.

Energieverbruik en besparing

Energie besparen begint met inzicht in uw energieverbruik. Uw jaarafrekening is een belangrijke bron van informatie. Daarbij telt ook de door uzelf geproduceerde hernieuwbare energie mee, zoals elektriciteit van zonnepanelen die u direct gebruikt en niet teruglevert aan het openbare net.

Energiebesparende maatregelen

Het doorvoeren van energiebesparende maatregelen kan uw organisatie veel voordeel opleveren. Maar dit is niet geheel vrijblijvend. Waar moet u rekening mee houden?

Energie-audit EED

De Energie-audit EED is een verplichting die voortvloeit uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Deze richtlijn is bedoeld om het energieverbruik in Europa te verminderen en stelt eisen aan zowel lidstaten als ondernemingen.

Duurzame energie

Naast energie besparen, kunt u ook zelf energie opwekken. Bijvoorbeeld door middel van zonne-energie of een warmte-koude opslag. Deze vorm van duurzame energie is een investering in de toekomst die zich ook terugverdient.