Graven, saneren en calamiteiten
Bent u van plan graaf- of saneringswerkzaamheden uit te voeren, dan moet u in een aantal gevallen een melding doen bij de gemeente of provincie.
Werkzaamheden grond
Overgangsrecht
Bodemsaneringen nemen vaak veel tijd in beslag. Daarom is het overgangsrecht erg belangrijk, omdat een bodemsanering op grond van de Wet bodembescherming (Wbb) in volle gang kan zijn op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt. Vanaf 1 januari 2024 is uw gemeente bevoegd gezag voor activiteiten waarbij bodemverzet plaatsvindt. Heeft u voor 1 januari 2024 een melding gedaan of een saneringsplan ingediend? Dan is de provincie of de gemeente Arnhem het bevoegd gezag. De bijbehorende formulieren zijn te vinden op de website van Rijksoverheid, of vul het digitale meldingsformulier van de provincie Gelderland in. Indien de provincie het bevoegd gezag is, dan is de Omgevingsdienst Regio Arnhem uw aanspreekpunt. Lees meer over het overgangsrecht.
De melding van de start van de sanering en de melding van de beëindiging van de sanering voor werkzaamheden binnen de Provincie Gelderland, m.u.v. de gemeente Arnhem, moet u doen bij ODRA. U kunt hiervoor gebruik maken van het formulier startmelding sanering. Het ingevulde formulier kunt u mailen naar postbus@odra.nl.
Omgevingswet en bodem
Als de werkzaamheden in of op de bodem onder de Omgevingswet vallen dient een melding voor een milieubelastende activiteit (MBA) te worden ingediend via het Omgevingsloket. Voor werkzaamheden in de grond is het mogelijk dat meerdere MBA’s van toepassing zijn voor hetzelfde werk (bijvoorbeeld bij saneren van de bodem kunnen de activiteiten graven in de bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde, graven in de bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde en/of het toepassen van grond van toepassing zijn). Om te beoordelen welke verschillende MBA’s voor het uit te voeren werk van toepassing zijn kan de vergunningcheck worden uitgevoerd.
Doet u een melding onder de Omgevingswet? Dan moet dat via het Omgevingsloket. Doet u voor het eerst een melding, bekijk dan de instructievideo melden bodemactiviteiten.
Voor een verdere omschrijving en toelichting klik op de tekst:
- Graven in bodem met een kwaliteit onder of gelijk aan de interventiewaarde bodemkwaliteit
- Graven in bodem met een kwaliteit boven de interventiewaarde bodemkwaliteit
- Saneren van de bodem
- Opslaan van grond of baggerspecie
Zoals uit de hierboven opgesomde verschillende MBA’s blijkt, moet per MBA aan verschillende meldingsplichten en informatieplichten worden voldaan. In onderstaande tabel is ter verduidelijking per MBA opgenomen welke melding of informatieplicht er ingediend moeten worden. Per melding of informatieplicht is daarbij ook aangegeven welke gegevens moeten worden aangeleverd en wanneer dit gedaan moet worden.
Bekijk de overzichtstabel MBA’s graven en saneren voor de in te dienen gegevens.
Nieuw ontdekte verontreinigingen
Nieuw ontdekte verontreinigingen ontstaat tot en met 1987
Als er een verontreiniging wordt aangetroffen die is ontstaan vóór 1987 dan is er geen sprake van overgangsrecht en is de omgevingswet van toepassing. Voor werkzaamheden in deze verontreiniging moet dan ook een melding graven of saneren worden in gediend. De gemeente is hierbij het bevoegd gezag.
Als deze verontreiniging onaanvaardbare humane risico’s veroorzaakt, dan noemen we de verontreiniging een ‘toevalsvondst’ (Toevalsvondst in de bodem | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)). Bij een toevalsvondst moeten snel maatregelen worden genomen om de risico’s weg te halen.
Nieuw ontdekte verontreinigingen ontstaan na 1987 en voor 01-01-2024
Als er een verontreiniging wordt aangetroffen die is ontstaan na 1987 maar voor 01-01-2024 dan is sprake van overgangsrecht en zorgplicht onder artikel 13 van de Wbb van toepassing (zie ook Zorgplicht bodemverontreiniging | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)).
Op basis van het Gelderse bodembeleid zoals opgenomen in de Bodemnota 2012 worden nieuwe verontreinigingen, die zijn ontstaan binnen een voormalige inrichting, huidige milieubelastende activiteit, beoordeeld en afgehandeld door het bevoegd gezag voor de betreffende voormalige inrichting/milieubelastende activiteit. Nieuwe verontreinigingen die zijn ontstaan buiten een inrichting worden in eerste instantie beoordeeld en afgehandeld door de betreffende gemeente (bijbehorende omgevingsdienst).
Voor werkzaamheden die vallen binnen het bevoegd gezag van de Provincie Gelderland kunt u een Plan van Aanpak indienen bij de ODRA via postbus@odra.nl.
Ongewoon voorval (calamiteit)
Als een verontreiniging is ontstaan naar aanleiding van een calamiteit na 31-12-2023 dan is sprake van een ongewoon voorval. Deze verontreiniging moet direct worden opgeruimd (zie ook Ongewoon voorval | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)).
Volgens artikel 2.22 moeten de gegevens over het ongewoon voorval direct worden verstrekt aan het bevoegd gezag. Het bevoegd gezag is de gemeente. De melding van het ongewone voorval kunt u per mail doen via postbus@odra.nl. Gegevens over de eventuele ontstane bodemverontreiniging en de bijbehorende sanerende maatregelen kunt u voorafgaand aan de uit te voeren werkzaamheden voorleggen door ze in te dienen via postbus@odra.nl.